Saturday, July 31, 2010

BALASAN ALLAH......Suatu ketika, Muaz bin Jabal r.a. menghadap Rasulullah s.a.w dan bertanya: " Wahai Rasulullah, tolong huraikan kepadaku mengenai firman Allah.....' pada sangkakala ditiup, maka kamu sekalian datang berbaris-baris ' - (surah an-Naba:18)
Mendengar pertanyaan itu, Baginda menangis sehingga basah pakaiannya. Lalu Baginda menjawab: " Wahai Muaz, engkau telah bertanyakan kepada aku, perkara yang amat besar, bahawa umatku akan diiring, dikumpulkan berbaris-baris menjadi 12 barisan, masing-masing dengan pembawaan mereka sendiri.......

BARISAN PERTAMA....diiringi dari kubur dengan tidak bertangan dan berkaki.
" Mereka itu adalah orang-orang yang ketika hidupnya menyakiti hati jirannya, maka ini balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka....."

BARISAN KEDUA.....diiringi dari kubur berbentuk babi hutan.
" Mereka itu adalah orang yang ketika hidupnya meringankan solat, maka inilah balasannya dan tempat kembalinya adalah neraka...."

BARISAN KETIGA....diiringi dari kubur berbentuk keldai, dan perut mereka penuh dengan ular dan kala jengking.
" Mereka ini adalah orang yang enggan membayar zakat, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka...."

BARISAN KEEMPAT...diiringi dari kubur dalam keadaan darah memancut-mancut seperti air pancutan keluar dari mulut mereka.
" Mereka ini adalah orang yang berdusta di dalam jual beli, maka inilah balasannya dan tempat mereka adalah neraka...."

BARISAN KELIMA....diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk daripada bangkai, ketika Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu mengganggu ketenteraman di Padang Mahsyar.
" Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka takut diketahui manusia tetapi tidak pula rasa takut kepada Allah, maka inilah balasannya dan tempat mereka adalah neraka...."

BARISAN KEENAM....diiringi dari kubur dengan keadaan kepala mereka terputus dari badan.
" Mereka adalah orang yang menjadi saksi palsu, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka...."

BARISAN KETUJUH....diiringi dari kubur tanpa mempunyai lidah dan dari mulut mereka mengalir keluar nanah dan darah.
" Mereka itu adalah orang yang enggan memberi kesaksian di atas, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka....."

BARISAN KELAPAN....diiringi dari kubur dalam keadaan terbalik dengan kepala ke bawah dan kaki ke atas.
" Mereka adalah orang yang berbuat zina, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka...."

BARISAN KESEMBILAN.....diiringi dari kubur dengan berwajah hitam gelap dan bermata biru sementara dalam diri mereka penuh dengan api gemuruh.
" Mereka itu adalah orang yang makan harta anak yatim dengan cara haram, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka...."

BARISAN KESEPULUH....diiringi dari kubur mereka dalam keadaan kubur mereka penuh dengan sopak dan kusta.
" Mereka adalah orang yang derhaka kepada orang tuanya, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka....."

BARISAN KESEBELAS....diiringi dari kubur mereka dengan berkeadaan buta, gigi mereka panjang seperti tanduk lembu jantan. bibir mereka melebar sampai ke dada dan lidah mereka terjulur memanjang hingga ke perut yang keluar darinya beraneka kotoran.
" Mereka adalah orang yang minum arak, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka....."

BARISAN KEDUABELAS....diiringi dari kubur dengan wajah yang bersinar-sinar laksana bulan purnama. Mereka melalui titian sirat seperti kilat. Maka datanglah suara Allah Yang Maha Pengasih memaklumkan:
" Mereka adalah orang yang berakal soleh dan banyak berbuat baik. Mereka menjauhi perbuatan derhaka, mereka memelihara solat lima waktu, mereka meninggal dunia dalam keadaan mereka bertaubat...maka inilah balasannya dan tempat mereka kembali adalah syurga. Mereka mendapat keampunan, kasih sayang dan keredhaan Allah Yang Maha Pengasih...."Renung-renungkan dan fikir-fikirkanlah. Mudah-mudahan kita akan menjadi insan yang lebih sabar dan lebih diredhai Allah di kalangan hamba-hambaNYA.........amin.