Thursday, July 8, 2010

PENDUSTA......sahabat iblis.

Iblis laknat telah menganggap dirinya lebih mulia daripada manusia dan enggan tunduk kepada Nabi Adam tetapi akhirnya terpaksa bertamu ke hadapan Nabi Muhammad SAW atas perintah Allah SWT untuk memberikan jawapan kepada setiap persoalan yang ditanyakan junjungan mulia. Bila ditanyakan bagaimana dia menggoda manusia, iblis menjawab;

"Tahukah kau Muhammad, dusta itu berasal dari diriku? Akulah makhluk pertama yang berdusta. Pendusta adalah sahabatku. Barangsiapa bersumpah dengan berdusta, ia kekasihku."

"Tahukah kau Muhammad, aku bersumpah kepada Adam dan Hawa dengan nama Allah bahawa aku benar-benar menasihatiNYA. Sumpah dusta adalah kegemaranku. Ghibah (gossip) dan Namimah (adu domba) kesenanganku. Kesaksian palsu kegembiraanku."

"Orang yang bersumpah menceraikan isterinya maka ia berada di pinggir dosa walau hanya sekali dan walaupun ia benar. Sebab, barangsiapa membiasakan dengan kata-kata cerai, isterinya menjadi haram baginya. Kemudian ia akan beranak cucu sehingga hari kiamat. Jadi semua anak-anak zina dan ia masuk neraka hanya kerana satu kalimat cerai."

"Wahai Muhammad, umatmu ada yang suka melewatkan solat. Setiap kali ia berdiri untuk solat, aku bisikkan padanya waktu masih lama, kamu masih sibuk lalu ia menundanya hingga ia melaksanakan solat di luar waktu. Maka solat itu dipukulkan ke mukanya."

"Jika ia berhasil mengalahkanku, aku biarkan ia solat. Namun aku bisikkan ke telinganya, lihat kiri dan kananmu....ia pun menoleh. Pada saat itu aku usapnya dengan tanganku dan aku cium keningnya serta aku katakan...solatmu tidak sah. Bukankah kamu tahu Muhammad, orang yang banyak menoleh dalam solatnya akan dipukul."

"Jika ia solat sendirian, aku suruh dia untuk bergegas. Ia pun solat seperti ayam yang mematuk beras. Jika ia berhasil mengalahkanku dan ia solat berjemaah, aku ikat lehernya dengan tali sehingga ia mengangkat kepalanya sebelum imam atau meletakkannya sebelum imam. Kamu tahu bahawa melakukan itu membatalkan solatnya dan wajahnya akan diubah menjadi wajah keldai. Jika ia berhasil mengalahkanku, aku tiup hidungnya sehingga ia menguap dalam solat."

"Jika ia tidak menutup mulutnya ketika menguap, syaitan akan masuk ke dalam dirinya dan membuatnya menjadi bertambah serakah dan gila dunia. Dan ia pun semakin taat kepadaku."

"Kebahagiaan apa untukmu sedang aku memerintahkan orang miskin supaya meninggalkan solat. Aku katakan kepadanya...kamu tidak wajib solat, solat hanya wajib untuk orang yang berkemampuan dan sihat. Orang miskin dan sakit tidak wajib dan jika kehidupanmu telah berubah, baru kau solat. Ia pun mati dalam kekufuran. Jika ia mati dalam keadaan meninggalkan solat, maka Allah akan menemuinya dalam kemurkaan."