Sunday, August 22, 2010

.....CUCUR @ CUCOQ BADAK.

Mmmm......rasa macam dah lama tak buat dan tak makan kuih cucoq badak ni. Tiba-tiba rasa teringin laa pulak memandangkan ubi keledek pun dah ada. Niat asalnya nak jadikan keledek tu....kuih keria untuk anak-anak. Mujoq laa dapat anak-anak yang jenis tak kesah dan tak cerewet mak depa masak apa-apa pun.....lagi pun, kuih coq badak ni....antara yang menjadi kegemaran depa jugakk.


                                               siap digoreng....tunggu untuk di 'ngap'......



                                               cucoq badak yang belom digoreng......



Untuk doh :

keledek - rebus dan lenyek
tepung gandum
sedikit garam
minyak masak - untuk menggoreng



Kecuali minyak masak, gaul rata semua bahan untuk membentuk doh. Kalau rasa doh tu lembik dan masih dok melekat kat tangan.....tambah laa tepung sedikit demi sedikit tapi jangan sampai terlajak tepung pulakkk. Tak pasal2 nanti....keras jadinya cucoq badak tu bila digoreng nanti.

Ambil sedikit doh dan bentukkan bulat....agak-agak lerr sama ada nak sebesar bola golf.....bola pingpong @ bola tennis. Leperkan dan isikan inti di tengah-tengahnya....tutupkan dan bulatkan kembali doh.

Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
Goreng doh yang telah diisi inti sehingga keemasan. 
Angkat dan tos.
Sedia untuk dihidangkan.




inti cucoq badak......


Untuk inti:

½ biji kelapa parut 

100 gram udang kering - ikut kadar kepedasan anda....rendam dan kisar
1 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
7 tangkai lada merah
1 cm halia
1 batang serai

 
--------kisarkan semuanya. Terpulang pada anda sama ada nak guna batu penggiling @ blender.

1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan gula
½ sudu teh garam
2 sudu makan minyak masak

Cara nak buat inti:

Panaskan minyak. Masukkan semua bahan yang telah dikisar.
Masukkan kelapa. Kacau rata. Masukkan garam n gula. Kacau2 selalu. 

Bila inti dah agak2 kering...... tutup api dan ketepikan.