Saturday, October 9, 2010

ROTI KIRAI @ ROTI JALA........



Roti kirai.....??! Bila sebut saja roti kirai atau nama glamer seMalaysianya....roti jala, mesti semua dok terbayang rupanya yang...sama ada digulung macam bantal golek atau dilipat 4 jer.  Warna tradisi turun temurun...kuning dan sekali sekala akan terjumpa yang berwarna hijau. Mana tahu...tak lama lagi roti kirai @ roti jala ni akan ikut jejak langkah biskut tat nenas yang kini begitu bergaya sekali dengan warna ungu 'keblueberryan' tu....hahahaha.

Rata-rata orang sebelah utara pangge, roti kirai atau roti sorai...pasai rupanya macam kena carik dan sebab tu bila ada orang pakai baju yang jenis singlet cap pagoda yang koyak sana-sini, akan keluarlah bunyi-bunyi yang tak berapa sedap nak dengar...
"awatnya....?
takdak baju sangat dah kaa..?
yang pi pakai baju carik macam rupa roti kirai tu, pasai paa!"

Dulu-dulu, kalau nak buat roti kirai ni....mana ada acuan lagi waktu tu. Masa tu...guna daun pisang saja, gulung buat kelongsong kecik macam kelongsong kacang putih tu, dah tu..gunting sikit bahagian hujung untuk bancuhan tepung tu meleleh keluar. Bayangkan...jenuh nak memusingkan tangan nak bentukkan sekeping roti kirai dengan muncung yang hanya satu saja. Sekarang ni...dah mudah sebab ada acuan yang siap ada lima muncung, empat kali pusingkan tangan....dah jadi bentuk sekeping roti kirai.

Roti kirai ni...tak banyak guna bahan pun, mudah pulak tu. Kira-kiranya...takdak laa nak 'beradon' dan berenyah sangat. Cuma...kena berdiri lama saja laa untuk nak habiskan 'mengirai' bancuhan tepung tu. Ada yang suka 'mengirai' dalam kuali leper yang 'achi' selalu dok guna untuk buat cappati tu. Dah tu sekarang ni...macam-macam jenis kuali ada, pilih saja yang mana sesuai ikut kesukaan dan kemampuan kita. Apa-apa pun....aku mesti nak kena guna belanga jugak untuk nak 'mengirai' roti tu. Tak puas kalau guna kuali leper.....memang sah-sah laa, aku ni kekampungan abih....! Tak ikut peredaran zaman langsung....!

Satu lagi...orang selalu dok kata, yang membantutkan niat nak buat roti kirai ni...sebab, bancuhan tu asyik melekat kat belanga/kuali. Mula-mula dulupun...aku alami masalah yang sama juga tapi aku dah dapat petua untuk atasi masalah ni.  
Petuanya: campurkan sedikit minyak masak ke dalam bancuhan tepung tu....insya'ALLAH, masalah tepung melekat kat belanga/kuali akan tidak ' menghantui' anda lagi......hahahahaha.

Sedap dicicah dengan apa roti kirai ni....? Hmmm....mestilah dengan kari, sama ada kari ayam atau kari daging yang berkentang yang agak2 likat kuah karinya....fuhhh! Kurang-kurang, 10 biji 'bantal golek' pun...belum tentu cukup. 

Yang jadi kemusykilan sampai laa ni....macamana title 'roti' boleh lekat pada juadah tradisional ni.......walhal kalau kita tengok pada rupa bentuknya, takde langsung rupa roti....



ROTI KIRAI @ ROTI JALA

Bahan-Bahannya:-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 4 camca besar santan atau susu cair - *optional, nak letak boleh...taknak letak pun boleh. Gantikan dengan 1 biji telur.
  • 1/3 camca teh garam
  • 2 1/2 cawan air
  • 2 camca besar minyak masak
  • Sedikit kunyit @ pewarna kuning - aku suka guna kunyit.
  • Minyak untuk menggris kuali

Cara membuatnya:-
  1. Satukan semua bahan2 di atas, kacau @ masukkan semuanya ke dalam 'blender' dan blend hingga sebati. Tapis adunan dan ketepikan.  Jika adunan kelihatan pekat, tambah sedikit lagi air.
  2. Dalam kuali leper (frying pan) @ belanga, lenser sedikit minyak dan biarkan agak panas. Pastikan api dapur tidak terlalu kuat. Ceduk adunan tadi ke dalam acuan roti jala dan kirai secara pusingan ke dalam kuali. Pastikan jaringan terbentuk bersambung antara satu sama lain.
  3. Bila dah masak, lipat dua menggunakan sudip dan alihkan ke pinggan, lipat @ gulung ikut kesukaan kita. Ulangi proses hingga habis. Hidangkan bersama kuah kari ayam/daging atau dalca.




...ini laa contoh rupa kelonsong yang dijadikan acuan roti kirai bagi orang dulu-dulu
...roti kirai dalam belanga.

...yang dah siap digulung.
...dihidangkan dengan kari ayam/daging.



KARI AYAM/DAGING

Bahan-bahan:

sekoq ayam/sekilo daging - potong kecik2
1 paket serbuk kari ayam + 1 camca cili serbuk, untuk nak 'kaww2'kan lagi.
sedikit ayaq
**campoq kesemua sekali...gaul rata dan ketepikan dulu.
bawang besaq/merah
bawang putih
halia
**dimayang halussss.....blend pun boleh.
rempah 4 sekawan
ubi kentang - dadukan sesedap mata memandang
santan
minyak
kerisik

Cara nak buatnya:
Panaskan minyak...tumis bahan-bahan yang dah dimayang + rempah 4 sekawan. Agak-agak bawang dah kuning...masukkan campuran ayam/rempah kari. Kacau sebati. Masukkan pula kentang + santan + kerisik. Renehkan hingga ayam dan kentang empok. Perasakan garam dan asam...sesedap mulut.