Sunday, October 24, 2010

ada.................

ada kanak-kanak, masa depannya terbiar
ada warga, hujung usianya terlantar
ada tetangga, kosong perutnya berlapar
ada teman, cerita cintanya terkapar
ada kariah, tuju hidupnya tersasar
ada saudara, hati kecilnya terbakar
ada ikatan, tali hubungnya terbubar
ada perasaan, jiwa nuraninya hambar
ada keluarga, tawa mesranya tercalar
ada harta, berkatnya sifar
ada ilmu, tidak diamal tunjukajar
ada sedekah, luhur ikhlasnya samar
.
.
.
aku....??
masih terkapai di lorong sabar
menanti sinar qada dan qadar!



arief maher
24hb Okt 2010
2.15am





















Friday, October 22, 2010

......salahkah bila aku cemburu....?



salahkah bila aku cemburu...?
bila sesekali ia datang bertamu
di ceruk hati ia berteleku
tekun menaburkan benih ragu
ditokok renjisan curiga bertalu
mencambah prasangka menjalari kalbu
subur bagaikan dedalu
rendang mendahani pohon nafsu
menidakkan cabang ranting perilaku
antara layu kembangnya restu
antara gugur warasnya ilmu.


salahkah bila aku cemburu...?
sesekali datangnya menghidang pilu
sepinggan sayu secangkir sendu
cantik beralas dulang amarahku.......!



arief maher
22hb Oktober 2010
9:12pm



........ dihasilkan setelah diumpan secara tak langsung oleh iparku, Milawati Jamil....melalui status FBnya. terima kasih mila......!

Tuesday, October 12, 2010

......kembara diri.

 
bersama sabar
mencari redha
di sempit lorong qana'ah
pada hanyir kolong fuqara.

menaruh harap

bertemu taqarrub
pada sujud syukur
di sejadah tafakur.........!



-arief maher-
   5.50pm

Monday, October 11, 2010

RASA ........





telah lama ku empang
lautan rasa yang bertakung 
di kolam sabar dadaku.....

belum pun sempat
aksara dapat ku susun
menjadi bait-bait kata
buatku lontarkan ucap
empangan mataku
telah lebih dulu pecah
menenggelamkan suara hati
di muara sebak...!



arief maher
11.00pm
10-10-10

Saturday, October 9, 2010

ROTI KIRAI @ ROTI JALA........



Roti kirai.....??! Bila sebut saja roti kirai atau nama glamer seMalaysianya....roti jala, mesti semua dok terbayang rupanya yang...sama ada digulung macam bantal golek atau dilipat 4 jer.  Warna tradisi turun temurun...kuning dan sekali sekala akan terjumpa yang berwarna hijau. Mana tahu...tak lama lagi roti kirai @ roti jala ni akan ikut jejak langkah biskut tat nenas yang kini begitu bergaya sekali dengan warna ungu 'keblueberryan' tu....hahahaha.

Rata-rata orang sebelah utara pangge, roti kirai atau roti sorai...pasai rupanya macam kena carik dan sebab tu bila ada orang pakai baju yang jenis singlet cap pagoda yang koyak sana-sini, akan keluarlah bunyi-bunyi yang tak berapa sedap nak dengar...
"awatnya....?
takdak baju sangat dah kaa..?
yang pi pakai baju carik macam rupa roti kirai tu, pasai paa!"

Dulu-dulu, kalau nak buat roti kirai ni....mana ada acuan lagi waktu tu. Masa tu...guna daun pisang saja, gulung buat kelongsong kecik macam kelongsong kacang putih tu, dah tu..gunting sikit bahagian hujung untuk bancuhan tepung tu meleleh keluar. Bayangkan...jenuh nak memusingkan tangan nak bentukkan sekeping roti kirai dengan muncung yang hanya satu saja. Sekarang ni...dah mudah sebab ada acuan yang siap ada lima muncung, empat kali pusingkan tangan....dah jadi bentuk sekeping roti kirai.

Roti kirai ni...tak banyak guna bahan pun, mudah pulak tu. Kira-kiranya...takdak laa nak 'beradon' dan berenyah sangat. Cuma...kena berdiri lama saja laa untuk nak habiskan 'mengirai' bancuhan tepung tu. Ada yang suka 'mengirai' dalam kuali leper yang 'achi' selalu dok guna untuk buat cappati tu. Dah tu sekarang ni...macam-macam jenis kuali ada, pilih saja yang mana sesuai ikut kesukaan dan kemampuan kita. Apa-apa pun....aku mesti nak kena guna belanga jugak untuk nak 'mengirai' roti tu. Tak puas kalau guna kuali leper.....memang sah-sah laa, aku ni kekampungan abih....! Tak ikut peredaran zaman langsung....!

Satu lagi...orang selalu dok kata, yang membantutkan niat nak buat roti kirai ni...sebab, bancuhan tu asyik melekat kat belanga/kuali. Mula-mula dulupun...aku alami masalah yang sama juga tapi aku dah dapat petua untuk atasi masalah ni.  
Petuanya: campurkan sedikit minyak masak ke dalam bancuhan tepung tu....insya'ALLAH, masalah tepung melekat kat belanga/kuali akan tidak ' menghantui' anda lagi......hahahahaha.

Sedap dicicah dengan apa roti kirai ni....? Hmmm....mestilah dengan kari, sama ada kari ayam atau kari daging yang berkentang yang agak2 likat kuah karinya....fuhhh! Kurang-kurang, 10 biji 'bantal golek' pun...belum tentu cukup. 

Yang jadi kemusykilan sampai laa ni....macamana title 'roti' boleh lekat pada juadah tradisional ni.......walhal kalau kita tengok pada rupa bentuknya, takde langsung rupa roti....



ROTI KIRAI @ ROTI JALA

Bahan-Bahannya:-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 4 camca besar santan atau susu cair - *optional, nak letak boleh...taknak letak pun boleh. Gantikan dengan 1 biji telur.
  • 1/3 camca teh garam
  • 2 1/2 cawan air
  • 2 camca besar minyak masak
  • Sedikit kunyit @ pewarna kuning - aku suka guna kunyit.
  • Minyak untuk menggris kuali

Cara membuatnya:-
  1. Satukan semua bahan2 di atas, kacau @ masukkan semuanya ke dalam 'blender' dan blend hingga sebati. Tapis adunan dan ketepikan.  Jika adunan kelihatan pekat, tambah sedikit lagi air.
  2. Dalam kuali leper (frying pan) @ belanga, lenser sedikit minyak dan biarkan agak panas. Pastikan api dapur tidak terlalu kuat. Ceduk adunan tadi ke dalam acuan roti jala dan kirai secara pusingan ke dalam kuali. Pastikan jaringan terbentuk bersambung antara satu sama lain.
  3. Bila dah masak, lipat dua menggunakan sudip dan alihkan ke pinggan, lipat @ gulung ikut kesukaan kita. Ulangi proses hingga habis. Hidangkan bersama kuah kari ayam/daging atau dalca.




...ini laa contoh rupa kelonsong yang dijadikan acuan roti kirai bagi orang dulu-dulu
...roti kirai dalam belanga.

...yang dah siap digulung.
...dihidangkan dengan kari ayam/daging.



KARI AYAM/DAGING

Bahan-bahan:

sekoq ayam/sekilo daging - potong kecik2
1 paket serbuk kari ayam + 1 camca cili serbuk, untuk nak 'kaww2'kan lagi.
sedikit ayaq
**campoq kesemua sekali...gaul rata dan ketepikan dulu.
bawang besaq/merah
bawang putih
halia
**dimayang halussss.....blend pun boleh.
rempah 4 sekawan
ubi kentang - dadukan sesedap mata memandang
santan
minyak
kerisik

Cara nak buatnya:
Panaskan minyak...tumis bahan-bahan yang dah dimayang + rempah 4 sekawan. Agak-agak bawang dah kuning...masukkan campuran ayam/rempah kari. Kacau sebati. Masukkan pula kentang + santan + kerisik. Renehkan hingga ayam dan kentang empok. Perasakan garam dan asam...sesedap mulut.